c i r c l e    d r u m m i n g 

Kennismaking met framedrum en haar spirituele tradities

Tijdens deze twee dagen leer je enkele basisritmes uit eeuwenoude spirituele tradities als soefisme van de Mevlevi (Turkije) en de Gnawa (Marokko). Je leert niet alleen de technische kant van het spelen op framedrum, maar in langere drumsessies ervaar je ook de vaak helende werking van de ritmes op ons lichaam en zijn, en het verbindende en rituele aspect van samen drummen. De drumsessies variëren van technische les tot combinaties met stem en beweging, en worden afgewisseld met o.a. meditaties en een begeleide sjamanistische drumreis.

Praktisch:

Circle Drumming ging door op 28 en 29 september 2019 telkens van 10 tot 17u
Kostprijs: 150 euro of 175 euro steuntarief. Er zijn twee plaatsen beschikbaar aan gereduceerde prijs (100 euro) voor mensen met beperkt budget.
Locatie: Breathing Life, Heistraat 7, 9052 Zwijnaarde

De workshop wordt geleid door Ruben Nachtergaele, Eva Peeters en Robbe Kieckens. Ervaring is niet vereist, de workshop staat open voor zowel beginners als professionele drummers.

 

De framedrum of raamtrom is waarschijnlijk de oudste vorm van trommel – een houten ring met een vel op. Je vindt hem terug in tradities over de hele wereld, en hij is vaak gekoppeld aan spiritualiteit. Enkele streekgebonden namen zijn bendir (Marokko, Turkije), daf (Iran), tof miriam (Joodse traditie), mizhar (Syrië). Dankzij zijn verspreiding over de wereld is er ook een grote verscheidenheid aan technieken en ritmes, en daar maken we tijdens de workshop kennis mee.

Het drummen wordt aangeleerd en begeleid door percussionist Robbe Kieckens. Hij groeide op in Afrika met uiteenlopende ritmes en percussie-instrumenten. Onderweg specialiseerde hij zich in ritmes en instrumenten uit het Midden-Oosten, met een bijzondere focus op framedrums. Vandaag is hij percussionist in verschillende groepen en trad op met vele ensembles waaronder de Masters of Sufi Music, Lâmekân Ensemble e.a.