B R E W I N G    B E G I N N I N G S

Elke geboorte begint met een intentie, een fluistering en een wachten in stilte.
In dit project voor Concertgebouw Brugge nodigen we mensen uit om deze fase van ‘verwachting’ te verkennen. Het voelen van een nieuw begin, het omarmen van het niet weten. Het geduld om iets de tijd te geven die nodig is. Broeden in stilte. En tijdens het wachten, delen we hoop en zorgen, liefde en verdriet, angst en moed. Zo brouwen wij in het water van het leven de hele tijd nieuw leven, nieuwe projecten, een nieuw begin. Brewing Beginnings.

Van 27 oktober 2023 tot 4 mei 2024 streek Sídhe neer in Brugge. Concertgebouw Brugge nodigde ons uit om te werken rond Geboorte. Wij zagen dat als een kans om met Bruggelingen en bezoekers net die fase voor de eigenlijke geboorte te onderzoeken. Wat gebeurt daar precies, in die periode van dromen en verwachtingen, van angst en het overwinnen van drempels, van niet weten en er toch voor gaan? Die tussentijd die je neemt vooraleer je iets nieuws geboren laat worden, waarin er nog geen vormen zijn, alleen maar intenties, willen wij vangen in een Ketel van Geboorte.

(tekening: Yasmine Akondo)

Installatie

Geïnspireerd door de ketel van de godin Cerridwen in de Keltische mythe van Taliesin, vroegen we aan kunstenares Yasmine Akondo om voor ons een Ketel van Geboorte te maken. Die ketel was een half jaar lang een vat van intenties, plannen en nieuwe projecten. Begeleid door een audio-visualisatie nodigden we bezoekers uit om dat wat er in hun leven geboren wilde worden in het water van de ketel te roeren. Daar zal het gekoesterd worden tot het tijd is om al dat nieuwe begin te laten stromen. 

De installatie stond van oktober 2023 tot en met mei 2024 in de kerk van Madeleine in Brugge (Magdalenakerk). Ze werd er ingewijd op 27 oktober, en op 4 mei lieten we het verwachtingsvolle water vrij in het water van de Reie tijdens een slotritueel. Vandaag is de Ketel permanent te bezoeken in het Concertgebouw Brugge. Je kan er nog steeds de audio-visualisatie beluisteren en je nieuwe begin toevertrouwen aan de ketel.

(foto's: Eva Peeters)

Volle maan

In de mythe van Taliesin wordt het brouwende water in de ketel gehoed door een oude, blinde man en een jongeling. Gedurende de zes maanden waarin de ketel van Brewing Beginnings de vele geboortewensen omvatte, werd het water ook gehoed worden door verschillende groepen van mensen die op hun manier bezig zijn met een nieuw begin: studenten van het zesde middelbaar, vroedvrouwen, herboristen en de Tibetaanse gemeenschap in Brugge. In het najaar van 2023 gingen we met elke groep een intense uitwisseling aan en op basis daarvan ontwierpen we samen met vier muzikanten vier vollemaanrituelen.

 

 • 28 januari - De stem van het niet-weten
  In deze rite vierden we het veld van mogelijkheden dat verbonden is aan elke fase van nog-niet-weten. Via onze stem exploreerden we die bijzondere fase van onzekerheid die een kwetsbaarheid met zich meebrengt, maar die evengoed samengaat met opwinding en het verlangen naar het nieuwe. Muzikant Berlinde Deman ondersteunde de rite met de magische klanken van haar serpent. 

   
 • 24 februari - Een kus van het kruid
  We doken in de wereld van de wilde kruiden. We luisterden met ons lichaam naar de planten die we ontmoetten en naar wat ons innerlijke weten ons te vertellen had. De planten nodigden ons uit om in een andere beleving van tijd te stappen en uit de wereld van de taal, waar een veld van onbewust weten zich opent. Het werd een sensorisch belevingsparcours doorheen de kerk, langs verschillende staties waarbij we telkens uitwisselingen beleefden met een vertegenwoordiger van het plantenrijk - onder begeleiding van de bezwerende muziek van Hans Beckers.
   
 • 23 maart - Zegeningen in de wind
  In deze vollemaansrite liet de Tibetaanse gemeenschap in Brugge ons proeven van het belang van gemeenschap, vreugde en plezier voor het welzijn van de ziel. Onder begeleiding van muzikant Tsubasa Hori zegenden we hen en onszelf. Een feestelijke vollemaansrite waarin we rituelen, ervaringen, dans en zegeningen deelden en het leven vierden.

   
 • Dinsdag 23 april - Van het duister naar het licht
  In deze intieme rite lieten we ons omhullen door het duister. Zachtjes wiegend wachtten we, losten we op, vielen we uiteen. Op het ritme van onze ademhaling maakten we een bedding waar het nieuwe kan kiemen en groeien, en bereidden we ons voor om te ontpoppen en het licht in te stappen. Sopraan Lieselot De Wilde gidste ons doorheen deze reis.

 

Alle vollemaanrites vonden plaats in Madeleine in Brugge - de Magdalenakerk die de thuishaven is van YOT, labo voor levensbeschouwing.

Benieuwd?

Kon je er niet bij zijn of wil je graag ontdekken hoe Brewing Beginnings eruit zag? Op de website van Concertgebouw Brugge krijg je een terugblik op alle activiteiten - van opening, vollemaanrites tot slotritueel - aan de hand van tekstjes, gedichten, foto's en video's.

Eva Peeters maakte hiervoor een reeks impressies die ze ook op haar eigen website deelt.

Wil je de installatie van Brewing Beginnings ontdekken, dan kan je terecht in het Concertgebouw Brugge waar de Ketel van Geboorte een vaste plek heeft gekregen. Daar kan je nog steeds jouw intentie voor een nieuw begin in de ketel roeren, begeleid door de audio-visualisatie die gemaakt werd door Selkie, de audiomakerij van Eva De Groote en Ruben Nachtergaele.

Wil je meer te weten komen over het project of heb je een vraag: welcome@sidhe.be.

Brewing Beginnings was een project in opdracht van Concertgebouw Brugge, in samenwerking met YOT.

Speciale dank aan Li Li Chong en Jeroen Vanacker van Concertgebouw Brugge, aan Christian Cardinaels, Eline Vansteenkiste en Koen Dekorte van YOT, aan de muzikanten Berlinde Deman, Hans Beckers, Tsubasa Hori, Lieselot De Wilde, aan Yasmine Akondo, aan Ruben Nachtergaele, aan de herboristen en plantmagiërs Ann Boesman, Marleen Snauwaert, Wim Verheye en Dominique Wittevrongel voor hun bijdrage aan de vollemaanrite en aan alle deelnemers aan de maakdagen.

Geboorte in Concertgebouw Brugge

Concertgebouw Brugge werkt vanaf het najaar 2023 vijf jaren lang rond de grote levensmomenten: geboorte, coming-of-age, liefde, wijsheid, dood. Sídhe maakt voor elk seizoen een participatief schaduwprogramma waarin we de rituele aspecten die bij deze fasen horen verder uitdiepen. Voor het eerste seizoen leggen we met Brewing Beginnings de focus op de donkere broedperiode als aanvang van de geboorte.

Ontdek hier ons programma voor het tweede jaar van coming-of-age: Becoming.