B R E W I N G    B E G I N N I N G S

Elke geboorte begint met een intentie, een fluistering en een wachten in stilte.
In dit project voor Concertgebouw Brugge nodigen we mensen uit om deze fase van ‘verwachting’ te verkennen. Het voelen van een nieuw begin, het omarmen van het niet weten. Het geduld om iets de tijd te geven die nodig is. Broeden in stilte. En tijdens het wachten, delen we hoop en zorgen, liefde en verdriet, angst en moed. Zo brouwen wij in het water van het leven de hele tijd nieuw leven, nieuwe projecten, een nieuw begin. Brewing Beginnings.

Van 27 oktober 2023 tot 4 mei 2024 strijkt Sídhe neer in Brugge. Concertgebouw Brugge nodigde ons uit om te werken rond Geboorte. Sídhe ziet dat als een kans om met Bruggelingen en bezoekers net die fase voor de eigenlijke geboorte te onderzoeken. Wat gebeurt daar precies, in die periode van dromen en verwachtingen, van angst en het overwinnen van drempels, van niet weten en er toch voor gaan? Die tussentijd die je neemt vooraleer je iets nieuws geboren laat worden, waarin er nog geen vormen zijn, alleen maar intenties, willen wij vangen in een Ketel van Geboorte.

(tekening: Yasmine Akondo)

Installatie

Geïnspireerd door de ketel van de godin Cerridwen in de Keltische mythe van Taliesin, vroegen we aan kunstenares Yasmine Akondo om voor ons een Ketel van Geboorte te maken. Die ketel zal een half jaar lang een vat van intenties, plannen en nieuwe projecten zijn. Begeleid door een audio-visualisatie nodigen we bezoekers uit om dat wat er in hun leven geboren wil worden in het water van de ketel te roeren. Daar zal het gekoesterd worden tot het tijd is om al dat nieuwe begin te laten stromen. 

De installatie komt in de kerk van Madeleine in Brugge (Magdalenakerk). Ze wordt er ingewijd op 27 oktober, en op 4 mei 2024 wordt het verwachtingsvolle water tijdens een slotritueel vrijgelaten.

(foto's: Eva Peeters)

Volle maan

In de mythe van Taliesin wordt het brouwende water in de ketel gehoed door een oude, blinde man en een jongeling. Gedurende de zes maanden waarin de ketel van Brewing Beginnings de vele geboortewensen zal omvatten, zal het water ook gehoed worden door verschillende groepen van mensen die op hun manier bezig zijn met een nieuw begin: studenten van het zesde middelbaar, vroedvrouwen, herboristen en de Tibetaanse gemeenschap in Brugge. Dit najaar gaan we met elke groep een intense uitwisseling aan en op basis daarvan ontwerpen we samen met vier muzikanten vier vollemaanrituelen.

 

We nodigen iedereen uit om deel te nemen aan die vollemaanceremonies die doorgaan in dit voorjaar in de kerk van Madeleine in Brugge:

 • Zondag 28 januari - De stem van het niet-weten, met muzikant Berlinde Deman
  In deze rite rond volle maan vieren we het veld van mogelijkheden dat verbonden is aan elke fase van nog-niet-weten.
  Meer lezen en inschrijven

   
 • Zaterdag 24 februari - Een kus van het kruid,  met muzikant Hans Beckers
  We duiken in de wereld van de wilde kruiden. We luisteren met ons lichaam naar de planten die we ontmoeten en naar wat ons innerlijke weten ons te vertellen heeft. 
  Meer lezen en inschrijven.

   
 • Zaterdag 23 maart: volle maan voor het nieuwe jaar bij de Tibetaanse gemeenschap, met muzikant Tsubasa Hori.
   
 • Dinsdag 23 april: volle maan voor de geboorte van nieuw mensenleven, met muzikant Lieselot De Wilde.

Geboorte in Concertgebouw Brugge

Concertgebouw Brugge werkt vanaf het najaar 2023 vijf jaren lang rond de grote levensmomenten: geboorte, coming-of-age, liefde, wijsheid, dood. Sídhe maakt voor elk seizoen een participatief schaduwprogramma waarin we de rituele aspecten die bij deze fasen horen verder uitdiepen. Voor het eerste seizoen leggen we met ‘Brewing Beginnings’ de focus op de donkere broedperiode als aanvang van de geboorte.

 

 

Brewing Beginnings is een project in opdracht van Concertgebouw Brugge, in samenwerking met YOT.

Vanaf 27 oktober kan je terecht in de Heilige Magadalenakerk (Madeleine in Brugge) om de installatie Brewing Beginnings te ontdekken en in alle intimiteit jouw intentie voor een nieuw begin in de ketel te roeren.

Ben je op een of andere manier bezig met de thema’s van de vollemaanceremonies en wil je graag betrokken worden, neem dan contact op via welcome@sidhe.be.

Praktisch:

De Ketel van Geboorte kan je bezoeken in de Heilige Magdalenakerk (Madeleine in Brugge), Stalijzerstraat 19, waar ook de vollemaanceremonies plaatsvinden.

Inzegening ketel: 27 oktober 2023
Vollemaanceremonies: 28 januari, 24 februari, 23 maart, 23 april 2024
Slotritueel: 4 mei 2024