B E C O M I N G
Inwijding tot volle wasdom
Overgangsrite 10 mei
Coming of age. Een poort die open gaat naar een nieuwe levensfase. Het ontdekken van vrijheid en verantwoordelijkheid … op je eigen ritme, met onzekerheden en uitspattingen, met vallen en opstaan. Volwassen worden.
Op 10 mei vieren we de overgang naar volwassenheid in een groot ritueel in Concertgebouw Brugge. We nemen je mee in een rituele reis gebaseerd op een oeroud rituelenpatroon dat je in tradities over de hele wereld en doorheen de tijden tegenkomt. Afscheid van de kinderjaren, ingewijd worden in een levensfase van (groeiende) zelfstandigheid, verantwoordelijkheid en vrije wil. Je plek innemen als (jong)volwassene. Wees welkom op deze unieke kans om die stap naar volwassenheid in een mensenleven te vieren.
De rite verwelkomt alle leeftijden, en in het bijzonder kinderen en jongeren tussen de 12 en 25 jaar.
Ben je een ouder, tante, oom, voogd, buur, peter, meter ... en beleef je deze rite graag met een jongeling die je nabij is? Dan ben je ook erg welkom.
Meer info en inschrijven via deze link.
“Hebben we vandaag nog rituelen om deze overgang te markeren? En wanneer doen we dat? Bij het aanbreken van de puberteit? Als je het huis uit trekt? Wanneer zijn we volwassen? Hebben we soms als dertiger, veertiger of vijftiger ook nog het gevoel die haven van volwassenheid niet helemaal te hebben bereikt?”
B E C O M I N G - 2e seizoen voor Concertgebouw Brugge
Na de geboorte komen we aan in een volgende levensfase: coming-of-age. Voor dit tweede seizoen in de vijfjarencyclus rond de grote levensfasen van Concertgebouw Brugge, gaan we met Sídhe op zoek naar onze nood aan overgangsrites naar volwassenheid.
Die zoektocht mondt uit in een grote overgangsrite op 10 mei om de overgang naar volwassenheid te vieren - voor jong en ouder. We bouwen hiervoor verder op rituele structuren van oude tradities wereldwijd, aangevuld met eigen ervaringen van initiaties en alle wijsheid en kennis die we dit najaar sprokkelden in elder circles.
Het najaar van 2024 gebruikten we namelijk opnieuw voor onderzoek en verkenning van kennis, wijsheid, verlangens en de nood aan overgangsrituelen. Dit deden we samen met ouders en wijzen in een reeks elder circles. Hoe markeren wij vandaag in onze westerse samenleving de overgang naar volwassenheid? Hoe initiëren wij onze jongelingen? Waartoe dient zo’n ritueel? Wat willen we precies markeren? Wat willen we hen meegeven? En wat hadden we zelf graag meegekregen aan codes en levenswijsheid? Kunnen wij onze kinderen wel inwijden als we zelf geen overgangsrite doormaakten?
Nood aan nieuwe overgangsrites
De kracht van rituelen bestaat gedeeltelijk uit de herhaling van symbolische handelingen en uitspraken - vaak verweven met een spirituele kosmologie - die tijdenlang van generatie op generatie uitgevoerd werden. In de West-Europese cultuur is die verbinding met oude tradities grotendeels verloren. Velen van ons, zeker de iets oudere generaties, kennen nog het ‘heilig vormsel’, dat eigenlijk een inwijding in de katholieke kerk is, maar in onze contreien misschien ook een echo van overgangsrite in zich draagt. Maar steeds vaker kiezen ouders voor lente- en groeifeesten, waarin ze op hun eigen, creatieve manieren deze overgang markeren, al dan niet los van een spirituele traditie. Kunnen we in die zoektocht naar nieuwe rituelen, naar verbondenheid en gemeenschap, leren van de oude tradities? Kunnen we verder weven op wat we verloren waanden maar al eeuwenlang door onze aderen en die van het land stroomt? Kunnen we als samenleving die de eeuwige jeugd idealiseert en het ouder worden krampachtig probeert te vermijden, de maturiteit omarmen? En zou een rituele, culturele overgang naar volwassenheid daar een rol in kunnen spelen?
“Als kind kan je volwassenheid zien als de totale vrijheid om zelf te beschikken en beslissen over je pad, of net als onvrij en beperkend, misschien zelfs bedreigend en gevaarlijk. Als je zelf die overgang naar volwassenheid niet bewust gemaakt hebt, als je de maturiteit niet ten volle omarmd hebt, kan het een uitdaging zijn om een kind vol vertrouwen in die volwassenheid te introduceren. Misschien vraagt een overgangsritueel voor je kind wel een overgangsritueel voor jezelf?”
Elder circles
We kwamen dit najaar vier keer bijeen onder de eeuwenoude groepsvorm van elder circles. In intieme kring onder volwassenen deelden we verhalen, doorleefde kennis en levenswijsheid die de bodem vormen van overgangsrituelen. Vooraleer we onze jongeren de wereld in kunnen sturen, vol vertrouwen dat ze hun weg zullen vinden, zowel in de schoonheid als in de uitdagingen van het leven, willen we samen weven aan een vat van wijsheid, levensvragen en zoektochten. Wat willen we onze jongelingen meegeven? Welke codes hadden we zelf graag meegekregen? Welke mooie en lastige aspecten horen bij het kind zijn? En welke horen bij het volwassen zijn? Waar ligt de kracht van volwassen zijn? Wat weten we over over schaamte, over liefde en vriendschap, over boosheid, verdriet of blijdschap? Wat weten we over zingeving, spiritualiteit, taboe en seksualiteit?
De elder circles gaan door op de volgende dagen, telkens om 19u30:
- Vrijdag 27 september - Ziel: liefde, vriendschap, spiritualiteit
- Vrijdag 14 oktober - Geest: kennis, zingeving, taboe
- Donderdag 14 november - Hart: angst, boosheid, verdriet, blijdschap
- Donderdag 5 december - Lichaam: zinnelijkheid, genot, verkenning, schaamte, seksualiteit
Meer info via deze link.
Coming-of-age in Concertgebouw Brugge
Concertgebouw Brugge werkt vanaf het najaar 2023 vijf jaren lang rond de grote levensmomenten: geboorte, coming-of-age, liefde, wijsheid, dood. Sídhe maakt voor elk seizoen een participatief schaduwprogramma waarin we de rituele aspecten die bij deze fasen horen verder uitdiepen. Voor het twee seizoen duiken we met Becoming in overgangsrituelen naar (jong)volwassenheid.
Benieuwd naar het eerste seizoen van Sídhe? Ontdek hier alles over Brewing Beginnings.
Het programma van The Future is Now, het seizoen 2024-2025 van Concertgebouw Brugge, kan je hier bekijken.